Strani

ponedeljek, 28. marec 2016

Hemmaberg

Na Velikonočni ponedeljek se je 3/4 naše družine odpravilo na Hemmaberg , 1/4 pa na Klopinjsko jezero). Hemmaberg oz. po slovensko Sveta Ema ali Junska gora, je hrib na avstrijskem Koroškem (Podjunska dolina). Ne glede na svojo majhno višino (842 m) je del Karavank. Na vrhu gore/hriba je travnato pobočje in na njem ostanki več cerkva (prva naj bi bila zgrajena v 5. st) ter podružnična in romarska cerkev sv. Eme in sv. Doroteje. Nekoliko nižje je jama sv. Rozalije (Rosaliengrotte) z izvirom zdravilne vode (vhod v jamo je na žalost zaprt zaradi rušenja skal).

Zapeljali smo se v Globasnico ter parkirali ob začetku  ceste, ki vodi na Hemmaberg. Sprva smo peš sledili cesti, po približno 10 minutah hoje oz. v prvem križišču pa smo zakorakali v gozd. Pot je potekala po gozdnem grebenu skoraj vzporedno s cesto, le tu in tam se je nekoliko bolj oddaljila. Po dobre pol ure hoje smo bili na cilju.









Na vrhu so nas pričakali ostanki cerkva, ki so bili že sami po sebi veličastni in so te z mislimi vlekli daleč nazaj v zgodovino. Naprej po travniku pa smo prišli do cerkve Sv. Eme in sv. Doroteje, v kateri so se ravno pripravljali k maši.




Vreme je bilo čudovito pomladno - sončno, toplo, cvetoče in polno ptičjega petja. Ta kratek a čuduvit izlet dokaj blizu našega doma bomo še ponovili. Če ne prej, pa zagotovo takrat, ko bo spet odprta jama sv. Rozalije, da se napijemo zdravilne vode.

Ni komentarjev:

Objavite komentar