Strani

četrtek, 16. marec 2017

Pomladno prebujanje

Pomlad je zame najlepši letni čas (takoj za petami mu sledi jesen). Dnevi postajajo daljši in toplejši, rožice počasi lezejo iz zemlje, ptički pojejo, vse zeleni in se prebuja - tudi jaz; kljub značilni pomladni utrujenosti imam več energije in sem boljše volje. V tem času izkoristim vsak sončen dan za pohajkovanja po okoliških hribih in poljih. 

Vodna učna pot Dobrava (Radlje ob Dravi)

Vodna učna pot Dobrava (Radlje ob Dravi)

Cerkev sv. Vida (Vuzenica)

Z leti nam čas prehitro beži. Komaj smo nazdravili novemu letu, že delamo načrte za poletni dopust; ravnokar so bila drevesa še gola in travniki prekriti s snegom, zdaj pa vse zeleni in cveti. Če se odpraviš v naravo vsak dan in jo opazuješ, se čas začne vrteti počasneje. Narava se prebuja zelo počasi. 

Kapla na Kozjaku

20. februarja sem na svojem vsakodnevnem sprehodu opazila prve cvetove lapuha. Vsako leto jih najdem na istem mestu in takrat vem, da se je začela pomlad. Dalje ob poti me je tu in tam sramežljivo pozdravil zeleni teloh. 

Teloh

Lapuh


Tudi zasnove listov na stebelnih vršičkih lipe so bile že precej napete. Plavega jetrnika še ni bilo, bil pa je pljučnik. Na sončnih travnatih pobočjih se je prebudilo tudi nekaj trobentic, zvončki in vijolice so še spali. Par dni kasneje me je razveselil prvi metulj - veliki koprivar, in končno tudi vijolične preproge plavega jetrnika.

Plavi jetrnik

Veliki koprivar
Marec so otvorili zvončki in vijolice, podlesna vetrnica, jarice in morska čebulica. Žabe so v mlake odložile svoja jajčeca; še malo pa bo mlaka polna živahnih paglavcev.

Žabja jajčeca (mrest)

Morska čebulica

Veselim se že velikonočnice (menda že cveti), ki me bo pozdravila na naslednjem izletu na Boč.

Če torej želite, da bi čas tekel počasneje, stopite v naravo, se ustavite in opazujte. Uživajte v trenutku.

Sv. Primož nad Muto

Št. Janž pri Radljah



1 komentar:

  1. I love the frogs eggs as I have a passion for frogs and toads as so many are threatened..Michelle

    OdgovoriIzbriši