Strani

torek, 21. marec 2017

Velikonočnica brez Boča

Že nekaj leto se vsako leto znova odpravljam proti Boču, da bi videla velikonočnico, a jo vsako leto zamudim. Ta teden sem zasledila, da že cveti in ker naslednji teden ne bo časa za izlet in ker ne vem ali bo čez 14 dni še cvetela, smo se v nedeljo, 19.3.2017, takoj, ko je veter malo razpihal oblake in dal prostor soncu, odpravili proti Poljčanam.

Veter je bil v Poljčanah močnejši in bolj mrzel a ni uspel razpihati gostih oblakov nad Bočem. Pot proti Boču je bila polna avtomobilov in pohodnikov, ki so se tja odpravili z enakim ciljem kot mi - videti to posebno in ogroženo "kosmatinko".


Pustilla Grandis, v ozadju Boč
Velikonočnica (Pulsatilla Grandis) je redka stepska rastlina, ki v Sloveniji uspeva na območju Boča in Ponikve. Poraščena je z nežnimi svilnatimi dlačicami, kar jo uvršča v rod kosmatincev (Pulsatilla). Velikončnica je ogrožena rastlina in zato tudi zaščitena.

Velikonočnica (Pustilla Grandis)

Velikonočnica izven zaščitenega rastišča
Okrog z ograjo zaščitenega rastišča se je drenjalo ljudi s fotoaparati in telefoni tako, da si moral počakati v vrsti, če si si želel velikonočnico pobliže ogledati in narediti kakšno fotografijo s telefonom (ker si pozabil napolniti fotoaparat). Res je vredna ogleda; pa ne samo velikončnica - tudi samo pobočje pod Bočem, kjer se nahaja, je vredno obiska.

Velikonočnica in skupina pohodnikov
Naš izlet se je zaradi slabega počutja naše "tavelike" zaključil pri Planinskem domu na Boču, a nič ne de. Boč ostaja na seznamu izletov, nanj pa se bomo podali, ko bo velikončnica odcvetela in morda ne bo več take gneče.




1 komentar:

  1. I am happy that they are protecting that plant and that people are not climbing the fence..Michelle

    OdgovoriIzbriši